Wij LEVEREN

Vanaf 2024 is de Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz (LkSG, Duitse wet inzake de zorgvuldigheidsplicht in de toeleveringsketen) ook van toepassing op GETEC. We voldoen dit jaar al aan de complexe vereisten van deze wet. Inkoopmanagers Roland Gertz en Michaela Rostam leggen uit hoe ons bedrijf deze "stresstest" heeft doorstaan.

Eenvoudig uitgelegd: waar gaat de LkSG over?

Bedrijven in Duitsland dienen ervoor te zorgen dat hun leveranciers de mensenrechten en milieubescherming naleven. In de LkSG is precies vastgelegd hoe de leveranciers daarvoor kunnen zorgen. Deze verplichtingen gelden echter nog niet voor alle bedrijven. Sinds 1 januari 2023 dienen bedrijven met minstens 3.000 medewerkers in Duitsland de voorschriften van de LkSG te implementeren. Vanaf 1 januari 2024 dienen ook bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers dit te doen. GETEC zal dit jaar al voldoen aan de vereisten van de LkSG, hoewel we daar pas in 2024 wettelijk toe verplicht zijn.

Welke uitdagingen brengt de LkSG met zich mee voor GETEC?

Alle bedrijven waarop de LkSG van toepassing is, dus ook wij, dienen een aanzienlijke extra inspanning te leveren vanwege deze wet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verplichting om verslag uit te brengen over de getroffen maatregelen om aan de zorgvuldigheidseisen te voldoen. Dit vereist een snelle verandering van perspectief onder het personeel en de uitbreiding van het risicomanagement. Daar komt het vastleggen van verantwoordelijkheden binnen en buiten het bedrijf bij, maar ook aanvullende training en intensieve interne communicatie. Voor de verplichte risicoanalyse dienen geldige gegevens verzameld te worden. Dit is een complex proces, met name als het bedrijf internationaal opereert. Al deze tijdrovende en niet voor de hand liggende activiteiten resulteerden in een behoorlijk pittige stresstest – niet alleen voor ons, maar waarschijnlijk voor de meeste Duitse bedrijven.

Hoe ziet de concrete implementatie van deze maatregelen bij GETEC eruit?

Aan het begin van het jaar begonnen we met de uitwerking van een concept dat uiteindelijk een gedetailleerd concept opleverde. De verantwoordelijkheden die voortvloeien uit dat concept zijn nu verankerd in onze organisatie. Het proces om te voldoen aan de LkSG hebben wij vastgelegd, gepubliceerd en gecommuniceerd in een nieuwe inkooprichtlijn. De sleutel tot een effectieve bedrijfsvoering is echter de digitalisering van processen. Ook op dat vlak hebben wij goede oplossingen gevonden.

Welke digitale tools gebruiken jullie om de processen te implementeren?

Met behulp van het onlangs geïntroduceerde Supplier Portal onderwerpen wij onze belangrijkste en grootste leveranciers aan een voortdurende risicoanalyse. De tool gebruiken we ook om de maatregelen te documenteren (corrigerende en preventieve maatregelen) en voor rapportagedoeleinden. De risicoanalyse van de eerste 500 leveranciers is al afgerond.

Daarnaast vervangen we de huidige klokkenluidersoftware "SpeakUp" door nieuwe software die beter toegespitst is op de huidige vereisten binnen de Group. Met deze nieuwe software kunnen zowel externe als interne klokkenluiders anoniem mensenrechtenschendingen melden, zowel binnen hun eigen divisie als bij indirecte en directe leveranciers.

De derde tool is de zogenaamde Process Mining-software. Deze software maakt alle resultaten van de risicoanalyse van een leverancier inzichtelijk voor alle inkopers. Op deze manier kunnen de resultaten geïntegreerd en meegenomen worden in elk inkoopproces.

CONTACT EN VRAGEN

Heb je een vraag? Die beantwoorden we graag! Neem contact op met:

Contact
You are looking for a counterpart near you?
Simply enter your zip code
Karte wird geladen...