Duurzaamheid bij GETEC
Voor GETEC is duurzaamheid meer dan alleen een bedrijfsverplichting – het is een centraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie en een belangrijke motor voor innovatie en toekomstbestendigheid. Sinds het boekjaar 2021 publiceren we vrijwillig verslagen over onze ESG- en duurzaamheidsactiviteiten en dragen we zo actief bij aan de transparante transformatie van de Europese energie-infrastructuur.
“Wij zien duurzaamheid niet als een verplichting, maar als een kans om ons bedrijf klaar te maken voor de toekomst.” -- Pierre-Alain Graf, CEO van GETEC
Wij nemen onze verantwoordelijkheid door middel van onze technische oplossingen en projecten en streven ernaar een zinvolle bijdrage te leveren aan de energietransitie. Ons doel is een leefbare toekomst veilig te stellen. Wij laten ons leiden door het idee dat toekomstige generaties toegang moeten hebben tot dezelfde hulpbronnen en kansen als wij vandaag de dag hebben.
Onze waarden – pioniersgeest, impact, betrouwbaarheid en eenheid – vormen de basis van ons handelen. Deze komen tot uiting in onze visie om Europa's toonaangevende partner te zijn in het vormgeven van de energietransitie en in onze missie om het succes en de veerkracht van onze klanten te versterken door middel van betrouwbare, koolstofarme energie- en infrastructuuroplossingen.
Onze ESG-strategie
Het ESG-verslag 2024 geeft een overzicht van de duurzaamheidsactiviteiten van de GETEC-groep in het boekjaar 2023 en is gebaseerd op de Global Reporting Initiative (GRI)-standaarden. Vanaf het boekjaar 2025 zal GETEC een uitgebreid duurzaamheidsverslag publiceren in overeenstemming met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Een belangrijk doel van onze strategie is om in 2045, vijf jaar eerder dan voorzien in de Europese Green Deal, een netto-nuluitstoot voor Scope 1 en 2 te realiseren. Het aandeel van hernieuwbare energie in onze portefeuille bedraagt vandaag al ongeveer 30%, wat boven het branchegemiddelde ligt. We streven ernaar dit tegen 2030 te verdubbelen tot 60%. We zullen dit bereiken door fossiele brandstofcentrales geleidelijk om te schakelen naar duurzame, geëlektrificeerde oplossingen zoals warmtepompen en in de toekomst waterstof.
Daarnaast richten we ons op intelligent, AI-ondersteund energiebeheer en de omvorming van bestaande bruinkoolcentrales tot zeer efficiënte warmtekrachtcentrales (WKK) om onze CO₂-uitstoot tegen 2030 aanzienlijk te verminderen.
Op het gebied van maatschappij en governance zetten we ons in voor een uitgebreid diversiteitsprogramma, een groepsbreed HSSE-managementsysteem (gecertificeerd volgens ISO 14001 en ISO 45001) en de voortdurende ontwikkeling van onze bestuursstructuren. Deze omvatten een extern beheerd klokkenluidersysteem en regelmatige training van onze medewerkers over onze gedragscode.