HOE BIEDT GETEC UITDAGINGEN HET HOOFD?

"DAT IS DE GETEC-MANIER: SNEL EN PRAGMATISCH DE ENE NA DE ANDERE OPLOSSING VINDEN EN DEZE DE PRAKTIJK IMPLEMENTEREN."

Pierre-Alain Graf, U BENT DIT JAAR BIJ GETEC BEGONNEN ALS CEO EN KUNT DE STATUS QUO DAAROM MET EEN FRISSE BLIK BEKIJKEN. WAAR STAAT ONS BEDRIJF QUA DUURZAAMHEID?

Dit jaar hebben we grote vooruitgang geboekt op het gebied van onze duurzaamheidsambities. Het feit dat we niet volgens slechts één standaard, maar volgens verschillende standaarden rapporteren is bijvoorbeeld een bewijs van deze vooruitgang. We hebben de gegevensverzameling voor deze rapportages kunnen verbeteren. Ook op industrieel gebied kunnen we overtuigende, goede resultaten overleggen: de intensiteit van de CO2-uitstoot ligt lager dan vorig jaar. We blijven ons pad als de 'Decarbonizer of Society' dus consequent volgen.

HET MOTTO VAN HET ESG-RAPPORT VAN DIT JAAR IS "IMPACT CHALLENGE". KUNT U UITLEGGEN WAT DIT VOOR U BETEKENT?

Ik heb hier twee perspectieven op. Vanuit vogelperspectief bekeken was er traditioneel gezien de 'groene wereld' en de 'industriële wereld'. Deze werelden leefden naast elkaar. Door veranderende regelgeving, maar ook door wijzigingen in de maatschappij, komen deze werelden nu samen. Nu realiseren alle partijen zich ineens dat het niet zo makkelijk is. Ik kan niet 100% van de 'groene wereld' 1-op-1 opleggen aan de 'industriële wereld'. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde. Als we deze twee systemen willen harmoniseren, dan hebben we dan ook tijd nodig. Van dichtbij zien we deze uitdagingen momenteel bijvoorbeeld bij brandstoffen. Op dit vlak is verandering noodzakelijk. We willen over de hele linie brandstoffen vervangen door allerlei nieuwe en duurzamere alternatieven - maar dat lukt niet van de ene op de andere dag. Het is absoluut begrijpelijk dat veel mensen heel gedreven zijn om voor groen te gaan. Voor GETEC is het een duidelijke taak om de energietransitie zo snel mogelijk te realiseren binnen onze invloedssfeer - ook in de missies voor onze klanten. Daarvoor hebben echter we een gezonde portie realiteitsbesef en met name tijd nodig om alles te implementeren. We dienen de nieuwste technologieën en de nieuwste brandstoffen te bekijken en grondig te testen. Daar zijn we dan ook volop mee bezig: in de waterstofbranche zijn we bijvoorbeeld erg actief om uit te zoeken welke oplossingen werken voor onze industriële installaties. Het gebruik van afvalwarmte afkomstig uit industriële processen wordt ook steeds relevanter. Binnen dit kader dient de industrie ook te denken in de richting van onroerend goed en wijken. Dát is de GETEC-manier: snel en pragmatisch de ene na de andere oplossing vinden en implementeren.

EN WELKE UITDAGING HOUDT U MOMENTEEL BEZIG?

Ten eerste, zoals ik al zei, de beslissing welke brandstoffen we wanneer en waar gebruiken. Ten tweede willen we bij de bouw van nieuwe fabrieken efficiëntere en milieuvriendelijkere technologieën gebruiken. Op deze manier kunnen we niet alleen een enorme hoeveelheid CO2 maar ook financiële middelen besparen. De derde uitdaging is om na te denken over een steeds grotere waardeketen. Een voorbeeld: bij onroerend goed zijn we verantwoordelijk voor warmte en stoom. Is het dan niet ook logisch dat we nadenken over de bouwschil? Is het beperken of zelfs voorkomen van warmteverbruik niet even slim als een efficiënte energieproductie? Deze uitdaging willen wij nu concreet aanpakken: we denken na over hoe we dit voor onze klanten kunnen realiseren.

WELKE UITDAGINGEN VERWACHT U DE KOMENDE JAREN?

Onlangs hebben wij de schokeffecten van verschillende megatrends zoals politieke ecologie, wereldwijde onderlinge verbondenheid, maar ook geopolitieke crises aan den lijve ervaren. Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op nog meer ontwrichtende marktontwikkelingen. De realiteit is dat dergelijke schokken helaas meestal moeilijk te voorspellen zijn. Dit betekent voor dat we ons autonomer dienen te organiseren - en onze industriële klanten denken er net zo over. Op die manier kunnen we deze uitdagingen beter het hoofd bieden. Eén van de manieren waarop ik deze autonomie kan creëren is aan de hand van nieuwe, duurzame technologieën. We zetten ons bovendien ook schrap voor nóg meer "onrust over regelgeving". Het is niet altijd prettig als de politieke agenda zo ingrijpend verandert. Ik ben daar heel eerlijk in: ons bedrijf heeft soms te lijden gehad onder de snelle politieke beslissingen – organisatorisch en financieel. We dienen deze nieuwe realiteit echter onder ogen te zien en er zo pragmatisch mogelijk mee om te gaan. Over het algemeen geldt: wat gisteren te gek voor worden was, is morgen het nieuwe normaal. Natuurlijk ook naar de positieve kant: zo hopen we bijvoorbeeld binnenkort een doorbraak te zien op het gebied van waterstof. We blijven dus positief en stellen ons ook in op gekke dingen, om zo de trends te herkennen en deze op industriële wijze te implementeren. Dat is overigens waar GETEC goed is en wat we altijd al hebben gedaan: maximale flexibiliteit voor onze klanten.

CONTACT EN VRAGEN

Heb je een vraag? Die beantwoorden we graag! Neem contact op met:

Contact
You are looking for a counterpart near you?
Simply enter your zip code
Karte wird geladen...